Izložba „Vaterpolisti – žongleri“ omaž velikom rivalstvu Mađarske i Srbije

Izložba Mađarskog muzeja Olimpijskih igara i sporta „Vaterpolisti – žongleri“, o jugoslovensko/srpsko-mađarskim vezama u vateroplu, otvorena je sinoć na bazenu Sportskog privrednog društva „Radnički“, u prisustvu predstavnika ove institucije, lokalne samouprave, brojnih poklonika sporta i specijalnog gosta, selektora vaterpolo reprezentacije Srbije, Dejana Savića.

Zahvalivši se lokalnoj samoupravi i Ambasadi Mađarske što je izložba stigla u Kragujevac, direktor Sportskog društva Radnički, Bojan Ilić, istakao je da je ona izuzetno značajna za mlađe naraštaje.

„Pored toga što izlobža prikazuje istoriju vaterpola i najvažnije susrete naših asova, veoma je važna u trenutku kada se rukovodimo idejom da je, uz kvalitetan rad sa mlađim selekcijama, i edukacija mladih osnov svega. Upravo ovde, na prostoru gde jedan tim kao što je Vaterpolo klub Radnički ispisuje nove stranice istorije, naši najmlađi sportisti imaju priliku da se ugledaju na ovakve asove i saznaju kako se postaje šampion“ , rekao je Ilić.

Izložba se sastoji od 10 panela i omaž je najboljim reprezentacijama sveta, koje su u poslednjih 50-60 godina redovno bili evropski, svetski i olimpijski prvaci, a u grad na Lepenici stiže u okviru Nedelje mađarske kulture u Srbiji, u organizaciji Ambasade Mađarske i Grada Kragujevca.

„Zadovoljstvo mi je da vam se obratim na otvaranju ove divne izložbe koja predstavlja istorijat dve velike reprezentacije. Ova izložba predstavlja i početak saradnje u oblasti sporta, između Grada Kragujevca i Ambasade Mađarske, koja je ranije uspostavljena na drugim poljima. Očekujemo da će se ta sportska saradnja proširiti i da će potrajati dugi niz godina“, istakao je Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju.

Kao vaterpolista sa najviše nastupa pod kapicom naših reprezentativnih selekcija (444), Dejan Savić je odigrao nebrojano mnogo istorijskih duela sa Mađarima, a veliko rivalstvo nastavljeno je i kada je postao selektor Srbije.

„Pre svega, želim da se zahvalim organizatorima što su mi učinili čast da otvorim izložbu, koja je izuzetnog karaktera i predstavlja dve, odnosno tri reprezentacije koje su obeležile vaterpolo u poslednjih 60 godina, s tim što su Mađari to činili i duže. Možemo da vidimo, ne samo izuzetne fotografije učesnika, već i rezultate koje su ostvarili. Moram da napomenem da je svaka generacija uz pozitivan rivalitet uvek ostajala na prijateljskoj osnovi, do dana današnjeg. Kao učesnik mnogih mečeva ovih selekcija mogu da kažem da je ovo divan poklon ljubiteljima sporta i gradu Kragujevcu“, zaključio je Savić.

Kragujevačka publika izložbu će moći da pogleda do 30. novembra.

Po svečanom otvaranju izložbe usledio je derbi sedmog kola Regionalne A2 lige, u kom su vaterpolisti Radničkog nadigrali ekipu Primorja iz Rijeke, rezultatom 15:9 i ostali na čelu tabele, sa maksimalnim učinkom.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *